Nederlands | English | Deutch
used for displaying info about elements
menutopimage

Een korte geschiedenis van de PlaceToPee

Oktober 2004: Werner en Bart zitten aan de toog van een Antwerps cafeetje. Dit is een steeds weerkerend moment waarbij ongeremde inspiratie en fantasie zich moeiteloos aanbieden. Geboeid door creativiteit en innovatie beslissen Werner en Bart om "iets uit te vinden" om het leven aangenamer te maken. Tot dan hadden ze weinig succes bij het uitvinden, maar die avond draaien ze de zaken om: ze gaan niet op zoek naar een oplossing, maar naar een alledaags probleem. Dat zouden ze dan wel even oplossen! Na enkele trappisten vol inspiratie moest Bart naar het toilet. Gefocust op mogelijke problemen las hij daar de graffiti op de muur en vloekte hij omdat Werner alleen was met de mooie barmeid terwijl hij zich steendood verveelde. Bart kwam terug uit het toilet en zegt tegen Werner: "Werner, op het toilet verveelt ge u..." Waarop Werner onmiddellijk zegt: "Bart, dat is een echt probleem..."

Al snel kwamen ze tot de volgende analyse:

  • Mensen vervelen zich op het toilet
  • Verveling geeft aanleiding tot:
    • graffiti
    • opzettelijke bevuiling
    • vandalisme
    • wildplassen

De oplossing van het probleem moest dus verveling tegen gaan, vandalisme-arm én onderhoudsvriendelijk zijn. Met deze uitdrukkelijke eisen werd de grondslag gelegd van "het interactief urinoir ter preventie van opzettelijke bevuiling en wildplassen".

Definitie PlaceToPee:

Pla·ce·To·Pee (de ~ (m.), ~s)
1 Tot spelconsole omgebouwde urinoir waarbij de gebruiker zijn/haar urinestraal aanwendt om spelacties aan te sturen.
Synoniem: Pleestation

De maanden erna hadden de twee uitvinders veel plezier met het ontwikkelen van een eerste prototype. Bart ontwikkelde de hardware, terwijl Werner de besturingssoftware schreef. De eerste reacties van het publiek op een feestje waren razend enthousiast. Al snel kreeg de media lucht van dit leuke urinoir en enkele televisieoptredens in binnen- en buitenland volgden. De PlaceToPee was echter nog niet helemaal ontwikkeld, dus besloten Bart en Werner om in alle stilte, maar vol overtuiging verder te werken aan hun prototype.

De volgende belangrijke stap in de ontwikkeling van de PlaceToPee was de deelname aan "De Bedenkers" in 2007, een programma om creativiteit en innovatie bij uitvinders te stimuleren. Het interactieve urinoir werd genomineerd door de experts van de jury voor de finale, maar haalde het helaas niet. Na de uitzendingen werd het professioneel aangepakt in samenwerking met Geudens Sanitair Verhuur. Deze firma is gespecialiseerd in de verhuur van sanitaire installaties. Hierdoor werd het sinds mei 2008 mogelijk om de PlaceToPee op een aanhangwagen te huren voor verschillende bedrijfsevenementen, festivals en feestjes. Door het ontwerp en de ervaring van Geudens Sanitair Verhuur kan de PlaceToPee bijna overal geplaatst worden, als er maar een stopcontact in de buurt is!